Kauniaisten kirkon kirkkosukat ovat täällä!

 

Kirkkorakennuksen sulkeutuessa remontin vuoksi 19.4., voi kirkon siirtää suoraan puikoille. 19.4. alkaa nimittäin Kauniaisten kirkon kirkkosukkien yhteisneulonta! Sukkamalli on suunniteltu Kauniaisten kirkon arkkitehtuuria, taidetta ja erilaisia yksityiskohtiainspiraationa käyttäen.

Yhteisneulonnalla kerätään varoja yhteisvastuukeräykseen siten, että jokainen voi maksaa osallistumismaksuna haluamansa summan keräykseen. Valmista sukkamallia saa vapaasti käyttää ja sukkia saa tehdä myös myyntiin, mutta toiveena olisi, että jokaisen sukkaparin ostaja lahjoittaisi valitsemansa summan joko yhteisvastuukeräykseen tai johonkin muuhun vastaavaan kohteeseen.

Yhteisneulonta toimii siten, että 19.4. alkaen tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin julkaistaan aina pieni pätkä ohjetta sekä facebook-sivullamme, että seurakunnan nettisivuilla. Yhteisneulonnassa valmistuvat sukat ovat pitkävartiset ja kooltaan noin 39/40. Suurin osa sukasta on kirjoneuletta. Osa sukan kuviosta tehdään silmukoiden valmiiseen sukkaan. Silmukointiosuuden voi halutessaan jättää tekemättä. Yhteisneulonnan jälkeen koko ohje on saatavilla seurakunnan nettisivuilta.

Sukkia varten tarvitset:

Koon 4 sukkapuikot

Janne Gjestal- lanka

100g luonnonvalkoinen (400)

50g oranssinruskea (437)

< 50g harmaa (408)

<50g ruskea (455)

<50g kirkkaansininen (410)

<50g keltainen (416)

Janne lanka on vahvuudeltaan 50g=100m, eli saman paksuista, kuin esim. Novitan 7 veljestä ja Menitan Lasse. Myös näistä langoista voi halutessaan valita vastaavat värit.

Lisätietoja: taru.laaksonen@evl.fi/ 0503889434

kirkon torni sukan varressa

Kirkkosukkien ohje

 

No niin, tästä se alkaa! Tervetuloa mukaan neulomaan kirkkosukkia! Tänään aloitamme resorilla.

Luo 60 silmukkaa luonnonvalkoisella. Jaa silmukat neljälle puikolle 16-14-16-14. Neulo kaksi oikein, kaksi nurin joustinta 14 riviä.

Siinä yksinkertaisuudessaan ensimmäisen päivän ohje ja sukkamme resori.

Resoreita on paljon erilaisia ja sukan varteen olisi voinut tehdä myös palmikkoa tai pitsiä. Kauniaisten kirkko on kuitenkin hyvin selkeälinjainen ja konstailematon, joten ajattelin, että selkeä ja suora joustinneule sopii sukan varteen parhaiten. Näin sukan varteen nousee pylväitä kuvaamaan kirkon takaosan, sekä kolumbaarion ja sen edustan pylväitä.

Seuraavaksi aloitetaan varren sileä osuus ja kirjoneule. 

Aloita sileä neule luonnonvalkoisella. Lisää työhön ensimmäisellä rivillä tasaisin välein kahdeksan silmukkaa (silmukoita nyt yhteensä 68). Viidennellä rivillä aloita kirjoneule sinisellä ja valkoisella kaavion mukaan

Seuraavaksi neulotaan loppuun ensimmäinen kuvio joka on jäljitelmä taiteilija Marika Mäkelän "Pyhä Kolminaisuus" teossarjan suurimmasta työstä joka löytyy alttaripöydän ja kastemaljan oikealta puolelta. Suuressa valkoisessa tilassa rohkean sininen teos on tärkeä osa kirkkosalin ilmettä. Alkuperäisessä työssä on kaksi puolta. Vasemmalla puolella on kolme hahmoa, jotka kuvaavat kolminaista Jumalaa, Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä. Oikealla puolella taas on 36 monogrammia jotka kuvaavat seurakuntalaisia. Teoksessa seurakuntalaiset ovat yhteydessä Jumalan kanssa.

Neulo riviltä 27 alkaen kaavion mukaan. Rivillä 35 kavennetaan kerroksen alussa ja lopussa yksi silmukka. Neulo oikein yhteen 1. puikon 2. ja 3. silmukka. Neulo rivi muuten oikein kaavion mukaan. Tee toinen kavennus 4. puikon lopussa 3.viimeinen ja 2.viimeinen silmukka oikein yhteen. Kaikki tulevat varren kavennukset tehdään samoissa kohdissa ellei toisin mainita.

Kauniaisten kirkkosaliin sukelletaan hämärän käytävän läpi. Käytävän päässä aukeaa varsinkin aurinkoisena kevätpäivänä häikäisevä, avara tila täynnä luonnon valoa. Vuoden- ja vuorokaudenajat näkyvät kirkon seinillä ja antavat salissa järjestettäville tilaisuuksille oman tunnelmansa. Kirkkosalissa on paljon erikokoisia ikkunoita, jotka pitävät sisällään paljon symboliikkaa. 

Tänään neulottavassa kuviossa sukan etu- ja takapuolelle syntyvät alttariseinän yläosassa olevat kuusi valoaukkoa. Kuusi pientä ikkunaa kuvaavat juhlapyhien alttarikynttilöitä. Tässä mallissa ikkunat on tehty keltaisella, joka kuvaa valoa ja iloa. Halutessaan ne voi tehdä myös kesätaivaan sinisellä, sadepäivän harmaalla tai auringonlaskun oranssilla. Maisema ikkunoiden takana kun on jatkuvasti vaihtuva.

Jatka neulomista kaavion mukaan riviltä 36. Rivillä 40 ota työhön vaalean harmaa ja rivillä 41 keltainen lanka. Kavenna kaavion mukaan riveillä 38, 41 ja 44 samoin kuin rivillä 35.

Jatka neulomista kaavion mukaan riviltä 45. Tee kavennukset riveillä 47 ja 51.

Varsi alkaa pikkuhiljaa lähestyä loppuaan. Tässä kohtaa kannattaa kokeilla sujahtaako sukka helposti kantapään yli, ettei varresta tule liian tiukka. Tarvittaessa rivin 67 ja 63 kavennukset voi jättää tekemättä. 

Jatka neulomista riviltä 55. Tee kavennukset riveillä 55, 59, 63 ja 67

Seuraavaksi saamme päätökseen kirkkomme komean muurin. Kirkon mäellä nouseva seinä näkyy upeasti Kauniaisten keskustasta päin katseltuna. Se on myös selkeä maamerkki junalla ohi matkustaville. Kirkon ilme vaihtuu vuodenaikojen mukana, kun muratti vihertää keväällä, peittää miltei koko seinän kesällä ja muuttuu punaruskeaksi kohti syksyä. Talvella taas näkyvissä on tiiliseinä ja puinen kehikko.

Jatka neulomista riviltä 68 kaavion mukaan.

Seuraavaksi jatketaan valkoisella langalla 4 kerrosta. Jos et ole vielä kavennuksia tehdessä tasannut silmukoiden määrää tee se nyt. Tasaus tapahtuu niin, että 2. puikolta siirretään silmukoita 1. puikolle niin, että 1. puikolla on 12 silmukkaa. Tee samanlainen siirto 3. puikolta 4. puikolle. Mikäli kaikki varren kavennukset on tehty, jää myös 2. ja 3. puikolle 12 silmukkaa. Jos silmukoita jää enemmän, ne kavennetaan pois kantapään kiilakavennuksen yhteydessä myöhemmin. Tämän jälkeen lähdetään neulomaan vahvistettua kantapäätä valkoisella langalla 4. ja 1. puikolla. Neulo 1. puikon silmukat oikein. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo sitten 1. ja 4. puikon silmukat nurin lukuunottamatta 4. puikon viimeistä silmukkaa joka neulotaan oikein. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta nurin. Neulo seuraava silmukka oikein ja nosta seuraava silmukka oikein neulomatta jatka näin "neulo 1, nosta 1" 1. puikon loppuun saakka. Toista näitä kerroksia 1. ja 4. puikolla kunnes kerroksia on 24.

Työn oikealla puolella nosta 1. silmukka neulomatta. Neulo vahvistetulla neuleella (nosta 1, neulo 1) 14 silmukkaa. Tee ylivetokavennus, eli nosta 1 silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka ja nosta neulomatta jätetty silmukka neulotun silmukan yli. Käännä työ. Nosta 1. silmukka nurin neulomatta, neulo nurin 6 silmukkaa, neulo nurin yhteen kaksi silmukkaa. Käännä työ. Nosta yksi silmukka neulomatta, Jatka vahvistettua neulosta 6 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Käännä työ. Jatka näitä kahta kerrosta kunnes kantapäässä on jäljellä 8 silmukkaa. Työn oikealla puolella neulo kahdeksan silmukkaa oikein. Poimi kantalapun reunaan muodostuneesta silmukkajonosta 13 silmukkaa. Siistin reunan saa aikaan poimimalla silmukan molemmat langat (kuvassa) ja neulomalla ne takareunasta oikein. Neulo 1. puikolle vielä 2. puikon ensimmäinen silmukka välttääksesi reiän muodostumista puikkojen väliin. Mikäli jätit varressa tekemättä kavennuksia ja 2. puikolla on enemmän kuin 12 silmukkaa, neulo 1. puikolle niin monta silmukkaa, että 2. puikolle jää 11 silmukkaa. Neulo 3. puikon 11 silmukkaa. Neulo 3. puikon loput silmukat 4. puikon alkuun. Poimi sitten kantalapun toisesta reunasta 13 silmukkaa ja neulo 4. puikon neljä kantapään silmukkaa. Seuraavalla kierros on kavennusrivi. Neulo 1. puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Kavenna kaksi silmukkaa oikein yhteen ja neulo viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat oikein. 4. puikon alussa neulo 1 silmukka ja kavenna kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo loput silmukat oikein. Neulo seuraavan kerroksen silmukat kaikki oikein. Tee joka toisella kierroksella kavennuskierros ja joka toisella neulo kaikki silmukat oikein, kunnes 1. ja 4. puikolla on kummallakin jäljellä 13 silmukkaa. Seuraavalla kierroksella siirrä 1. puikon viimeinen silmukka 2. puikolle ja 4. puikon ensimmäinen silmukka 3. puikolle.

Sukan viimeisessä kuviossa palaamme taas valoon ja kirkkomme ikkunoihin. Kirkon kolmiomainen kattoikkuna muistuttaa kolmiyhteisestä Jumalasta. Aihe toistuu kolmena valosyvennyksenä kirkon takaseinällä. Nämä valosyvennykset neulomme sukkaan tänään. Valosyvennykset kaksinkertaistuvat kuutena valoaukkona, jotka jo aiemmin neulottiin sukan varteen.

Kantapää ja kavennukset ovat nyt valmiit. Jatka valkoisella langalla niin monta kerrosta, että 2. ja 3. puikolla on tumman ruskean kerroksen jälkeen 25 kerrosta. Ota harmaa lanka mukaan työhön ja neulo alemman kaaviokuvan mukaan.

Neulo 6 kerrosta valkoisella ja aloita sen jälkeen kärkikavennukset. Kavenna 1. ja 3. puikon lopussa 3. ja 2. viimeinen silmukka oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa 2. ja 3. silmukka oikein yhteen. Neulo seuraavalla kerroksella kaikki silmukat oikein. Tee kavennukset joka toisella kerroksella kunnes silmukoita on jäljellä 6 per puikko. Tämän jälkeen kavenna joka kerroksella kunnes silmukoita on 2 per puikko. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Varsinainen sukka on valmis!

Kauniaisten kirkon torni näkyy ja kuuluu kauas. Carillon kellojen sävelmät ilahduttavat parhaimmillaan keskustan toiselle puolelle saakka.

Halutessasi voit vielä tehdä valkoisella langalla sukan varteen kirkon tornin silmukoiden, eli jäljitellen silmukoita neulalla ompelemalla. Tornin voi sommitella omaa silmää miellyttävään kohtaan. Kuvissa kaksi esimerkkiä.

Nilkan päälle voi myös silmukoida sinisellä Kauniaisten seurakunnan logon. 

Kirkkosalin kolmion muotoisen ikkunan lailla logo muistuttaa meitä kolmiyhteisestä Jumalasta. 

 

 

Kirkkosukkien neulekaavio

silmukoitu kirkontorni sukan varressa