Kauniaisten kirkon kirkkosukat ovat täällä!

 

Kauniaisten kirkon kirkkosukkia alettiin neuloa ensimmäistä kertaa kirkon mennessä remonttiin 19.4.2022. Näin kirkko pysyi mielessä ja pääsi lämmittämään seurakuntalaisia myös kirkkorakennuksen ollessa kiinni.

Neuleohje ei ole maksullinen, mutta sen avulla kerätään varoja yhteisvastuukeräykseen siten, että jokainen, joka ottaa ohjeen käyttöön voi maksaa haluamansa summan keräykseen. Valmista sukkamallia saa vapaasti käyttää ja sukkia saa tehdä myös myyntiin, mutta toiveena olisi, että jokaisen sukkaparin ostaja lahjoittaisi valitsemansa summan joko yhteisvastuukeräykseen tai johonkin muuhun vastaavaan kohteeseen.

Sukkamallin on suunnitellut Kauniaisten kirkon arkkitehtuuria, taidetta ja erilaisia yksityiskohtia inspiraationa käyttäen seurakunnan lastenohjaaja Taru Laaksonen. Ohjeen mukaan valmistuvat sukat ovat pitkävartiset ja kooltaan noin 39/40. Suurin osa sukasta on kirjoneuletta. Osa sukan kuviosta tehdään silmukoiden valmiiseen sukkaan. Silmukointiosuuden voi halutessaan jättää tekemättä.

Sukkia varten tarvitset:

Koon 4 sukkapuikot

Janne Gjestal- lanka

100g luonnonvalkoinen (400)

50g oranssinruskea (437)

< 50g harmaa (408)

<50g ruskea (455)

<50g kirkkaansininen (410)

<50g keltainen (416)

Janne lanka on vahvuudeltaan 50g=100m, eli saman paksuista, kuin esim. Novitan 7 veljestä ja Menitan Lasse. Myös näistä langoista voi halutessaan valita vastaavat värit.

Lisätietoja: taru.laaksonen@evl.fi/ 0503889434

Kauniaisten kirkko on valmistunut 1983 ja se on Kristian Gullichsenin suunnittelema. Vaikka kirkkorakennus on moderni ja monella tapaa pelkistetty, sen sisä- ja ulkopuolella on paljon kristillistä symboliikkaa.

Kauniaisten kirkkosaliin sukelletaan hämärän käytävän läpi. Käytävän päässä aukeaa varsinkin aurinkoisena kevätpäivänä häikäisevä, avara tila täynnä luonnon valoa. Vuoden- ja vuorokaudenajat näkyvät kirkon seinillä ja antavat salissa järjestettäville tilaisuuksille oman tunnelmansa. Kirkkosalissa on paljon erikokoisia ikkunoita, jotka pitävät sisällään paljon symboliikkaa. Kirkon kolmiomainen kattoikkuna muistuttaa kolmiyhteisestä Jumalasta. Aihe toistuu kolmena valosyvennyksenä itäseinällä ja kaksinkertaistuu kuutena pienenä valoaukkona alttariseinän yläosassa. Kuusi pientä ikkunaa kuvaavat juhlapyhien alttarikynttilöitä. Kattoikkunan kolmiomainen muoto toistuu myös Kauniaisten seurakunnan logossa, joka on silmukoituna sukan teräosaan valosyvennyksiä kuvaavien kuvioiden yläpuolelle. Alttariseinän valoaukot taas löytyvät sukan varresta. Valoaukot on ohjeessa neulottu keltaisella kuvaamaan sisään tulvivaa valoa, mutta halutessaan ne voi tehdä myös kesätaivaan sinisellä, sadepäivän harmaalla tai auringonlaskun oranssilla. Maisema ikkunoiden takana kun on jatkuvasti vaihtuva.

Sukan varresta löytyy myös jäljitelmä Marika Mäkelän "Pyhä Kolminaisuus" teossarjan suurimmasta työstä joka kirkossa löytyy alttaripöydän ja kastemaljan oikealta puolelta. Suuressa valkoisessa tilassa rohkean sininen teos on tärkeä osa kirkkosalin ilmettä. Alkuperäisessä työssä on kaksi puolta. Vasemmalla puolella on kolme hahmoa, jotka kuvaavat kolminaista Jumalaa, Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä. Oikealla puolella taas on 36 monogrammia, jotka kuvaavat seurakuntalaisia. Teoksessa seurakuntalaiset ovat yhteydessä Jumalan kanssa.

Kirkon mäellä nouseva seinä näkyy upeasti Kauniaisten keskustasta päin katseltuna. Se on myös selkeä maamerkki junalla ohi matkustaville. Kirkon ilme vaihtuu vuodenaikojen mukana, kun muratti vihertää keväällä, peittää miltei koko seinän kesällä ja muuttuu hehkuvan punaiseksi kohti syksyä. Talvella taas näkyvissä on tiiliseinä ja puinen kehikko. Sukan varteen seinää vasten on silmukoitu myös kirkon kellotorni, joka näkyy ja kuuluu kauas. Carillon kellojen sävelmät ilahduttavat parhaimmillaan keskustan toiselle puolelle saakka.

Resoreita on paljon erilaisia ja sukan varteen olisi voinut tehdä myös palmikkoa tai pitsiä. Kauniaisten kirkko on kuitenkin hyvin selkeälinjainen ja konstailematon, joten selkeä ja suora joustinneule sopii sukan varteen ehkä kaikkein parhaiten.

kirkon torni sukan varressa

Kirkkosukkien ohje

Luo 60 silmukkaa luonnonvalkoisella. Jaa silmukat neljälle puikolle 16-14-16-14. Neulo kaksi oikein, kaksi nurin joustinta 15 riviä. Aloita sileä neule luonnonvalkoisella langalla. Lisää työhön ensimmäisellä rivillä tasaisin välein kahdeksan silmukkaa (silmukoita on nyt yhteensä 68). Viidennellä rivillä aloita kirjoneule sinisellä ja valkoisella kaavion 1 mukaan riviltä 20. 

Rivillä 35 kavennetaan kerroksen alussa ja lopussa yksi silmukka. Neulo oikein yhteen 1. puikon 2. ja 3. silmukka. Neulo rivi muuten oikein kaavion 1 mukaan. Tee toinen kavennus 4. puikon lopussa 3.viimeinen ja 2.viimeinen silmukka oikein yhteen. Kaikki tulevat varren kavennukset tehdään samoin.

Seuraavaksi jatketaan valkoisella langalla 4 kerrosta. Jos et ole vielä kavennuksia tehdessä tasannut silmukoiden määrää tee se nyt. Tasaus tapahtuu niin, että 2. puikolta siirretään silmukoita 1. puikolle niin, että 1. puikolla on 12 silmukkaa. Tee samanlainen siirto 3. puikolta 4. puikolle. Mikäli kaikki varren kavennukset on tehty, jää myös 2. ja 3. puikolle 12 silmukkaa. Jos silmukoita jää enemmän, ne kavennetaan pois kantapään kiilakavennuksen yhteydessä myöhemmin. Tämän jälkeen lähdetään neulomaan vahvistettua kantapäätä valkoisella langalla 4. ja 1. puikolla. Neulo 1. puikon silmukat oikein. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo sitten 1. ja 4. puikon silmukat nurin lukuun ottamatta 4. puikon viimeistä silmukkaa, joka neulotaan oikein. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta nurin. Neulo seuraava silmukka oikein ja nosta seuraava silmukka oikein neulomatta jatka näin "neulo 1, nosta 1" 1. puikon loppuun saakka. Toista näitä kerroksia 1. ja 4. puikolla kunnes kerroksia on 24.

Työn oikealla puolella nosta 1. silmukka neulomatta. Neulo vahvistetulla neuleella (nosta 1, neulo 1) 14 silmukkaa. Tee ylivetokavennus, eli nosta 1 silmukka neulomatta, neulo yksi silmukka ja nosta neulomatta jätetty silmukka neulotun silmukan yli. Käännä työ. Nosta 1. silmukka nurin neulomatta, neulo nurin 6 silmukkaa, neulo nurin yhteen kaksi silmukkaa. Käännä työ. Nosta yksi silmukka neulomatta, Jatka vahvistettua neulosta 6 silmukkaa, tee ylivetokavennus. Käännä työ. Jatka näitä kahta kerrosta, kunnes kantapäässä on jäljellä 8 silmukkaa. Työn oikealla puolella neulo kahdeksan silmukkaa oikein. Poimi kantalapun reunaan muodostuneesta silmukkajonosta 13 silmukkaa. Siistin reunan saa aikaan poimimalla silmukan molemmat langat (kuvassa) ja neulomalla ne takareunasta oikein. Neulo 1. puikolle vielä 2. puikon ensimmäinen silmukka välttääksesi reiän muodostumista puikkojen väliin. Mikäli jätit varressa tekemättä kavennuksia ja 2. puikolla on enemmän kuin 12 silmukkaa, neulo 1. puikolle niin monta silmukkaa, että 2. puikolle jää 11 silmukkaa. Neulo 3. puikon 11 silmukkaa. Neulo 3. puikon loput silmukat 4. puikon alkuun. Poimi sitten kantalapun toisesta reunasta 13 silmukkaa ja neulo 4. puikon neljä kantapään silmukkaa. Seuraavalla kierros on kavennusrivi. Neulo 1. puikon silmukat oikein, kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Kavenna kaksi silmukkaa oikein yhteen ja neulo viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat oikein. 4. puikon alussa neulo 1 silmukka ja kavenna kaksi silmukkaa oikein yhteen. Neulo loput silmukat oikein. Neulo seuraavan kerroksen silmukat kaikki oikein. Tee joka toisella kierroksella kavennuskierros ja joka toisella neulo kaikki silmukat oikein, kunnes 1. ja 4. puikolla on kummallakin jäljellä 13 silmukkaa. Seuraavalla kierroksella siirrä 1. puikon viimeinen silmukka 2. puikolle ja 4. puikon ensimmäinen silmukka 3. puikolle.

Kantapää ja kavennukset ovat nyt valmiit. Jatka valkoisella langalla niin monta kerrosta, että 2. ja 3. puikolla on ruskeilla neulotun kerroksen jälkeen 25 kerrosta. Ota harmaa lanka mukaan työhön ja neulo kaaviokuvan 2 mukaan.

Kaaviokuva 2:n jälkeen Neulo 6 kerrosta valkoisella ja aloita sen jälkeen kärkikavennukset. Kavenna 1. ja 3. puikon lopussa 3. ja 2. viimeinen silmukka oikein yhteen ja 2. ja 4. puikon alussa 2. ja 3. silmukka oikein yhteen. Neulo seuraavalla kerroksella kaikki silmukat oikein. Tee kavennukset joka toisella kerroksella, kunnes silmukoita on jäljellä 6 per puikko. Tämän jälkeen kavenna joka kerroksella, kunnes silmukoita on 2 per puikko. Katkaise lanka ja vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi.

Kirkon tornin voi silmukoida sukan varteen, esimerkiksi kaavion 3 mukaan. Paikan voi kuitenkin valita myös itse. Seurakunnan sininen logo taas on mallisukassa silmukoitu keskelle jalkapöydän päälle sukan terään. Kuvio mahtuu kaavion 1 ja 2 mukaan neulottujen kuvioiden väliin esimerkiksi niin, että sen aloittaa 4 kerrosta kaavion reunan jälkeen. 

 

 

Kirkkosukkien neulekaavio

silmukoitu kirkontorni sukan varressa