Avioliiton esteiden tutkinta

 

Kauniaisten suomalaisen seurakunnan jäsenten avioliiton esteiden tutkinnan hoitaa 1.1.2020 alkaen Espoon aluekeskusrekisteri. (yhteystiedot linkistä).

Papin ja kanttorin varaaminen sekä muut vihkitoimitukseen liittyvät asiat hoidetaan Kauniaisten suom. srk:n  seurakuntatoimistossa.

 

Ennen avioliittoon vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan Espoon aluekeskusrekisterin kautta.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi hoitaa joko asiointipalvelun kautta verkossa  (tällöin tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne)  tai lähettämällä  tulostettava lomake (pyyntö esteiden tutkinnasta) täytettynä ja allekirjoitettuna kirjepostitse Espoon aluekeskusrekisteriin tai kolmantena vaihtoehtona asioimalla Espoon aluekeskusrekisterissä eli molemmat avioliittoon aikovat käyvät yhdessä täyttämässä ja allekirjoittamassa esteidentutkintalomakkeen Espoon aluekeskusrekisterissä. Sovi henk.koht. asiointi puhelimitse tai s-postitse Espoon aluekeskusrekisteristä (pandemia-aikana).

Esteiden tutkintaa on pyydettävä viimeistään 7 vrk ennen vihkipäivää. Asia on kuitenkin hyvä hoitaa hyvissä ajoin ennen vihkimistä. Toimitettu avioliiton esteiden tutkinta on voimassa 4 kk.


Mikäli kirkossa halutaan luettavan "kuulutukset" tai tästä nimitiedot lehteen, se ilmoitetaan Espoon aluekeskusrekisterille avioliiton esteiden tutkinnan yhteydessä.

Espoon aluekeskusrekisterin puhelinpalvelu 09 8050 2600
on avoinna

maanantai-tiistai klo 9-15
keskiviikko-torstai klo 9-12
perjantaisin suljettu
 
sähköposti: keskusrekisteri.espoo(at-merkk)evl.fi

Lue lisää avioliiton esteiden tutkinnasta Evl.fi -sivustolta.

Kirkollinen vihkiminen

Kirkollisen vihkimisen edellytyksenä on, että molemmat vihittävät ovat rippikoulun käyneitä evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä tai että toinen on rippikoulun käynyt ev.lut. kirkon jäsen ja toinen kuuluu johonkin muuhun kristilliseen uskontokuntaan. Kirkko tai kappeli varataan vihkipaikaksi kyseisen seurakunnan seurakuntatoimistosta (tai kirkkoherranvirastosta). Vihkiparin oman seurakunnan seurakuntatoimistosta (tai kirkkoherranvirastosta) vihkipari varaa papin ja kanttorin vihkimiseen. Vihkiminen voidaan toimittaa myös esim. kotona tai juhlatilassa.

Jos vihkiminen tapahtuu ulkomailla tai toinen vihittävistä on ulkomaalainen, lisätietoa avioliiton esteiden tutkinnasta saa Espoon aluekeskusrekisteristä p. 09 8050 2600 tai Uudenmaan maistraatista (Espoon yksikkö) , puh. 029 553 6244. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää pidempään, jopa viikkoja.

Lue lisää häiden järjestämisestä evl.lut kirkon hääsivulta.

 

Sormus on merkkinä avioliitosta.