Kauniaisten kirkko

Kauniaisten kirkko

Ulkokuva kirkosta

Kavallintie 3, 02700 Kauniainen

050 469 6870

Kirkon arkkitehtuurista ja historiasta

Kauniaisten kirkon sisä- ja ulkopuolella on paljon kristillistä symboliikkaa. Kirkon kolmiomainen kattoikkuna muistuttaa kolmiyhteisestä Jumalasta. Aihe toistuu kolmena valosyvennyksenä itäseinällä ja kaksinkertaistuu kuutena pienenä valoaukkona alttariseinän yläosassa. Kuusi pientä ikkunaa kuvaavat juhlapyhien alttarikynttilöitä.

Kirkkosaliin laskeudutaan valoisasta aulasta hämärää liuskaa pitkin kuin maan alle. Valo tulee ylhäältä ja katossa olevat ikkunat korostavat vaikutelmaa, että ollaan maan alla, katakombissa. Alttariristi on kaksipuolinen liturgisten värien mukaan käännettävä risti. Toisella puolella ovat naulat ja keihään kärki, jotka haavoittivat Jeesusta. Toisella puolella puhkeaa haavoista viisi ruusua. Kristuksen kärsimys merkitsi elämää ihmiskunnalle. Risti on akateemikko Bertel Gardbergin muotoilema. Alttariristi ja kynttilänjalat ovat Kauniaisten kaupungin lahjoittamia.

Kastemaljassa virtaa vesi. Apostolit kehottivat kastamaan virtaavassa vedessä. Se muistuttaa Jeesuksen kasteesta ja siitä, että meidät pestään puhtaaksi. Graniitista hakattu kastemalja on sijoitettu kirkon etuosaan alttarin oikealle puolella. Raimo Puustisen maalaus ”Jaakobin tikapuut” on kastemaljan yläpuolella. Se on vertauskuva siitä, kuinka edelleenkin tulemme kasteessa osallisiksi Jumalan lahjoista.

Taiteilija Marika Mäkelän teossarjasta ”Pyhä Kolminaisuus” on kaksi osaa sijoitettu kirkkosaliin: suurin töistä on kastemaljan oikealla puolella ja saarnastuolin takana olevalla seinällä pienikokoinen työ. Kolmas osa teoksesta on kolumbaarion kappelissa. Työt sijoitettiin kirkkoon vuonna 2002.

Kirkon urut ovat Urkurakentamo Veikko Virtasen rakentamat vuodelta 1988. Ne ovat 21-äänikertaiset.

Kauniaisten kirkko sijaitsee Kauniaisten kaupungin kirkonmäellä ja kohoaa kohti taivasta korkeine kellotapuleineen. Kirkko on valmistunut 1983 Kristian Gullichsenin suunnittelemana. Kellotapuli on valmistunut 1964 Keijo Petäjän suunnittelemana. Kirkon sisustusarkkitehtinä on toiminut Aulikki Jylhä. Seurakuntatilat sijaitsevat kirkon yhteydessä sekä Kauniaisten keskustassa seurakunnan toimitilassa Sebastoksessa, os. Kauniaistentie 11.

Seurakuntatoimisto ja papiston työhuoneet sijaitsevat samassa pihapiirissä kirkon viereisessä rakennuksessa. Kerhotalossa, erillinen rakennus kirkon sisäpihalla, on viihtyisät tilat päiväkerholaisille sekä nuorison tarpeisiin. Myös diakoniatoimistot, sekä perheneuvonta löytyvät kerhotalosta. Lisätietoja ja kuvia kirkon tiloista ja Sebastoksen toimitilasta

Kirkon tiloissa toimivat Kauniaisten kaksi seurakuntaa, suomalainen seurakunta sekä Grankulla svenska församling.

Kirkko kutsuu  jumalanpalvelukseen, messuun pyhäisin ja kirkollisina juhlapäivinä sekä elämänkaaren eri vaiheissa perhejuhliin, kuten kastetilaisuuteen, konfirmaatioon, avioliittoon vihkimiseen ja hautaan siunaamiseen. Lisäksi kirkossa järjestetään konsertteja ja muita seurakuntatilaisuuksia. Tervetuloa kirkkoon! (kirkon ulkokuva tällä sivulla: Seppo J. Sirkka)

Lue lisää Kauniaisten seurakuntien ja kirkon vaiheista Clara Palmgrenin lehtijutusta(Kaunis Grani 9.12.2022.)

Kauniaisten kirkko on pääsääntöisesti avoinna arkisin klo 9-14 ja muulloin puoli tuntia ennen tilaisuuksien alkua (tilaisuudet jossa vahtimestari).

Sydäniskuri Sydäniskuri
Esteetön wc Esteetön wc
Induktiosilmukka Induktiosilmukka
Lastenhoitohuone Lastenhoitohuone
Leikkinurkkaus Leikkinurkkaus
Lähes esteetön tila Lähes esteetön tila
Pysäköinti Pysäköinti
Pysäköintipaikka liikuntaesteisille Pysäköintipaikka liikuntaesteisille
Tilaa vaunuille Tilaa vaunuille
wc wc
Tuoleja riveissä
Wifi
Tietokone
Videotykki
Äänentoistolaite
Kastemalja

Tapahtumat

ti 21.3. klo 13.00 -14.30

Kavallintie 3, 02700 Kauniainen

Hyvän tuulen ystäväkerho

Hyvän tuulen ystäväkerho. "Agricolalta opittua: Aapisesta yrtteihin." Lea ja Pertti Mäkeläinen
to 23.3. klo 12.00 -14.00

Kavallintie 3, 02700 Kauniainen

Martat ja Mariat

Lähetys ja kansainvälinen vastuu.
su 26.3. klo 10.00

Kavallintie 3, 02700 Kauniainen

Messu Marianpäivänä

Herran palvelijatar
su 26.3. klo 16.00

Kavallintie 3, 02700 Kauniainen

Koko perheen Lasten virsi -muskarikonsertti

Lapsikuorot Singing Suns (joht. Teija Palolahti) & Stjärnfall, (joht. Heli Peitsalo), Riikka Jäntti, laulusolisti ja juonto; Jiri Kuronen, piano; Olli Krogerus, lyomäsoittimet; Tiro Rohkimainen, basso. Kirkkohiiri Taru Laaksonen ja perhetyöntekijä Daniela Hildén.
su 2.4. klo 10.00

Kavallintie 3, 02700 Kauniainen

Palmusunnuntain messu

Kunnian kuninkaan alennustie
ti 4.4. klo 19.00

Kavallintie 3, 02700 Kauniainen

Konsertti Hiljaisen viikon dialogeja

Markus Kuikka, viola da gamba (kuvassa) ja Peter Peitsalo, urut. Bachin ja Telemannin musiikkia. Vapaa pääsy.
to 6.4. klo 20.00

Kavallintie 3, 02700 Kauniainen

pe 7.4. klo 10.00

Kavallintie 3, 02700 Kauniainen