Uutislistaukseen

thinker-3025789_960_720.png

Kauniaisten pappien hurja väite: Vaikeisiinkin uskonkysymyksiin löytyy vastauksia

24.9.2019 14.15

Luento- ja keskustelusarja Kauniaisten kirkolla, alakerran takkahuone

 

Miksi Jumala salaa itsensä?

ti 1.10. klo 18.30 - 20.00

Auts! Jumalan olemassaolo ei ole mitenkään ilmeistä. Hän salaa itsensä. Miksi? Miksi hän ei näyttäydy selvemmin? TT Kari Kuula johdattaa pohtimaan vaikeaa kysymystä.

Jumalan kätkeytyneisyys on yksi modernin teologian kiperiä arvoituksia. Se on myös suuri hengellisen ahdistuksen aihe. Uskonrauhaa etsivä kyselee, miksi Jumala ei tule minulle todemmaksi. Etsin häntä, mutta en tunnu löytävän. Miksi Jumala piilottelee?

Tähän probleemaan on tarjottu joukko selityksiä, toiset parempia ja toiset huonompia. Ne nostetaan pöydälle vaikeat uskonkysymykset -luentosarjalla.

 

Onko tulevaisuus määrätty? Ennaltamääräämisen arvoitus.

ti 8.10. klo 18.30 - 20.00

Tietääkö Jumala tulevan? Onko hän etukäteen määrännyt, mitä tulee tapahtumaan? Eteneekö luomakunnan tarina vapaasti vai etukäteen kirjoitetun käsikirjoituksen mukaan. Pastori Mimosa Mäkinen avaa ennaltamääräämisen problematiikkaa.

Ennaltamäärääminen eli predestinaatio on puhututtanut monia teologianhistorian suuria ajattelijoita. Eräs lähtökohta on ollut Jumalan kaikkivaltius. Jos hän hallitsee kaikkea, tapahtuuko kaikki silloin hänen tahtonsa mukaan? Voiko Jumala ohjailla luomakuntaa niin, että vapaat tahdot valitsevat vapaasti sen, mitä hän lopulta tahtoo?

Kuka viimekädessä päättää yksittäisen ihmisen lopullisen kohtalon: hän itse, vai Jumala?

 

Esirukouksen arvoitus. Luento Jumalalta pyytämisen outoudesta.

ti 22.10. klo 18.30 - 20.00

Miksi esirukoilemme? Eli pyydämme Jumalaa auttamaan niitä, jotka ovat hädässä? Hän kun tietää pyytämättäkin ihmisten hädän. Pastori Anna-Kaisa Tuomi pohtii esirukouksen arvoitusta.

Kristikunta on alusta asti rukoillut hätään joutuneiden puolesta. Silti on ollut vaikea selittää, miksi meidän pitäisi tehdä niin. Jumala kun joka tapauksessa tietää maailman hädän. Ja kun hän on hyvä, hän toki haluaa auttaa pyytämättäkin. Tästä syntyy mahtava älyllinen arvoitus.

Oiva aihe siis Vaikeat uskonkysymykset luento- ja keskustelusarjalle. Tuo mukanasi oma vastauksesi. Sitäkin tarvitaan.

 

Pääseekö koira taivaaseen? Kysymys pelastuksen rajoista.

ti 29.10. klo 18.30 - 20.00

Onko taivas vain ihmistä varten? Entä koirat, klingonit ja alienit? TT Kari Kuula esittelee pelastuksen rajoista käytyä keskustelua. Voisiko Jumalan suuret suunnitelmat koskea kaikkia elonkehän tietoisia olentoja?

Kristillinen pelastusoppi näyttää perin ihmiskeskeiseltä. Jumalan Poika tuli ihmiseksi pelastaakseen ihmiskunnan. Tämä saattaa olla kapea tapa katsoa inkarnaatiota, sanovat eräät ajattelijat. Jo Raamatusta alkaen myös eläinkunnalla on tärkeä paikka ihmisten rinnalla. Miksi Jumala Pojan pelastustyö ei koskisi myös heitä?

Ja jos on elämää muualla kuin meidän planeetalla, mikä on heidän paikkansa Luojan suunnitelmissa? Siis: Tervetuloa myös alienit. Ja anteeksi tämä ihmislähtöinen nimitys. Meillä ei ole muuta sanaa teille kuin alien, vieras. Toistaiseksi.