Mitä on olla ihminen? Alkukertomusten sanoma

Luento- ja keskustelusarja Kaunaisten kirkolla, alakerran takkahuone

Tilannetta vetävät Kauniaisten seurakunnan papit. Pidämme kivan alustuksen illan teemasta ja sitten keskustelemme. Yhdessä kun opitaan enemmän.

Kuusi päivää ja Jumalan kuvaksi. Alkukertomusten idea ja 1. Moos. 1. Mimosa Mäkinen.

Ti. 25. 2. klo 18.30.

Alussa Jumala loi taivaan ja maan. Kuudessa päivässä siis. Näin kerrotaan Vanhan testamentin ensimmäisellä sivulla. Miten tätä luomiskertomusta tulkitaan nykyään? Mikä on sen sanoma? Mitä se kertoo nykyajan ihmiselle?

Pastori Mimosa Mäkinen johdattaa ymmärtämään maailman kuuluisinta luomiskertomusta. Samalla otetaan esille Vanhan testamentin alkukertomukset. Luominen, lankeemus, veljesmurha, vedenpaisumus ja Babylonin tykki. Minkälaista ”historiaa” ne kertovat? Tästä alkaa luento- ja keskustelusarja Vt:n alkukertomuksista.

Miksi Eeva luotiin juuri kylkiluusta? Suloinen kertomus ihmisen osasta (1. Moos. 2). Anna-Kaisa Tuomi.

Ti. 3.3. klo 18.30.

Eeva luotiin Aadamin kylkiluusta. Näin kertoo suloinen luomisatu Raamatun toisella sivulla. Tämähän ei ole kirjaimellista historiaa. Silti tarinan sanoma on äärimmäisen kaunis. Mitä se siis kertoo nykylukijalle ihmisen osasta?

Paratiisikertomuksen salaisuuksia. Mitä se kertoo ihmisestä, eläimistä ja elämän tarkoituksesta? Mitä sillä halutaan sanoa?

Kertomus lankeemuksesta. Onko tarinan konna Eeva, Aadam, Käärme, Jumala vai Kari Kuula? (1. Moos. 3).

Ti. 17.3 klo 18.30. Huomio. Peruttu.

Käärme hiipii paratiisiin ja ihminen lankeaa. Mutta kuka on lankeemuskertomuksen konna? Aadam, Eeva, käärme vai Jumala? Ja mitä tiedonpuu symboloi? Ei kait tieto voi olla pahasta?

Pastori Kari Kuula johdattaa näkemään lankeemuskertomuksen ikitotuuksia. Historian aluhämärään projisoitu tarina kertoo totuuden kaikista ajoista. Ihminen torjuu Jumalan. Työ ei aina tuota hedelmää. Mies sortaa naista. Ihminen satuttaa luontoa. Näin tapahtuu kaikkialla. Valitettavasti. Mutta toivoakin löytyy lankeemuskertomuksesta. Mitä? Tule kuulemaan.

Veljesmurhasta Babylonin tykkiin. Ihminen sotkee ja Jumala korjaa (1. Moos. 4-11). Kari Kuula.

Ti. 24.3. klo 18.30. Huomio. Peruttu.

Kain tappoi Abelin. Vedenpaisumus tuhosi kaiken elämän. Kaboom, Baabelissa laukaistiin kaikkien tykkien äiti. Alkukertomuksissa toistuu kaava: ihminen lankeaa, Jumala parantaa.

Pastori Kari Kuula esittelee alkukertomusten lankeemus, tuho, parantuminen -kaavan. Sama tarina jatkuu läpi Raamatun päättyen Ilmestyskirjan lopulliseen parantumiseen. Näin kehä umpeutuu. Seitsemännen luomispäivän sapatti alkaa historian lopussa.

bible