Taivaan voimia ja suuria nimiä

Luento- ja keskustelusarja Kaunaisten kirkolla, yläsali

Tilannetta vetävät Kauniaisten seurakunnan papit. Pidämme kivan alustuksen illan teemasta ja sitten keskustelemme. Yhdessä kun opitaan enemmän.

Neitsyt Maria. Mitä tiedämme Jeesuksen äidistä?

Ma 12.10. klo 18.00

Kuka ihminen on tehnyt kaikkein eniten ihmiskunnan puolesta? Hän on Neitsyt Maria. Hän kun on antanut Jumalan Pojalle ihmisyyden. Tuon ihmisyyden kautta Jumalan Poika vetää meidät kerran taivaan kotiin saakka. Mutta mitä tiedämme Marian itsensä elämästä? Mitä evankeliumit kertovat hänestä?

Nyt Maria on taivaan kirkkaudessa. Kristityt ovat pitäneet häntä kaikkein suurimpana esirukoilijana. Maria kun tuntee parhaiten Poikansa sydämen. Siksi hän rukoilee parhaiten ”tapahtukoon sinun tahtosi” -pyyntöä. Näin ajattelee ainakin katolinen kristillisyys. Mitä protestantismi voisi ajatella Mariasta? No, ei paljoa vähempää.

Kari Kuula johdattelee Maria-uskon ytimeen.

Perkele! Oppi pahasta ja Paholaisesta.

Ma 19.10. klo 18.00

Kaikki ei ole kunnossa, Kauniaisten kirkkoherrallakaan. Meissä on kummallinen veto pahaan ja itsekkyyteen. Ehkä sama riesa piinaa myös enkeleitä. Näin ainakin kristillinen diabologia eli oppi pahasta ja Paholaisesta sanoo. Joukko taivaan voimia irtisanoutui Luojastaan olemisensa ensimmäisellä hetkellä. Näin syntyi pahojen voimien todellisuus.

Paholaisen hahmo onkin kiihottanut mielikuvitusta läpi vuosisatojen. Tässä kaikessa piilee totuuden jyvä. Mitä siis vastata kysymykseen onko Paholaista olemassa? Oikea vastaus kuuluu: On, ja ei. Mimosa Mäkinen selittää, miksi näin.

Siipia ja henkiä. Enkelit, taivaan voimat.

Ma 26.10. klo 18.00

Enkeleitä on kaikkialla. Ei ole maailmansoppea, jossa heitä ei olisi. Jumalaa ympäröi lähes ääretön enkelten sfääri. Näin kristikunta on ajatellut alusta saakka.

Laura Hatakka johdattaa enkelten ihmeelliseen maailmaan. Missä he asuvat? Onko heillä omaa elämää, vai pyörivätkö he pelkästään Jumalan ympärillä? Mistä enkelit on tehty? Tulesta, valosta vai jostakin muusta? Miten enkelit liikkuvat? Mitä ihminen näkee silloin kun hän kokee näkevänsä enkelin?

Ja mitä ajatella enkelihengellisyydestä? Taivaan voimia -luento ja keskustelusarja haastaa pohtimaan salattuja maailmoja. Jännittävää.

Pietari, ensimmäinen kristitty. Ylösnousseen todistaja ja alkukirkon johtaja.

Ma. 2.11. klo 18.00

Ensimmäinen kristitty oli apostoli Pietari. Hän kun kohtasi ylösnousseen ensimmäisenä. Hänestä tuli saman tien nuoren kristillisen liikkeen johtaja. Paavalin tavoin hän kulki lähetysmatkoilla, kunnes vanhan tradition mukaan hän kärsi marttyyrikuoleman Roomassa. Ristiinnaulittiin – pää alaspäin.

Pietarin nimissä laadittiin myös kirjallisuutta. Uuteen testamenttiin on päätynyt kaksi niistä, Ensimmäinen ja Toinen Pietarin kirje. Mitä muuta hänestä tiedetään? Millä perusteella katolinen kirkko katsoo paavin viran perustuvan Pietariin? Kari Kuula esittelee apostoli Pietarin elämää ja vaikutushistoriaa.